joi, 18 iulie 2013

Despre ACTA

Ce este si ce doreste Acordul comercial de combatere a contrafacerii (ACTA)? De ce a provocat proteste? Cum va lua decizia Parlamentul European si cum puteti urmari aceasta procedura? Aflati astazi raspunsurile acestor intrebari, asa cum au fost publicate pe site-ul Parlamentului European.

Acordul comercial de combatere a contrafacerii (ACTA) a fost semnat pana acum de 30 de tari din UE si din intreaga lume, insa nu poate intra in vigoare decat cu acordul Parlamentului European, se precizeaza intr-un comunicat al Parlamentului European. 

Pe site-ul institutiei au fost publicate o serie de informatii despre ACTA, care au scopul de a clarifica multe dintre nedumeririle exprimate de cetateni inca de la publicarea textului tratatului. 

Ce este ACTA?

Acordul comercial de combatere a contrafacerii (ACTA) are scopul de a ameliora punerea in aplicare a drepturilor de proprietate intelectuala la nivel international. Multe tari sunt ingrijorate ca economiile lor ar putea suferi mari pierderi din cauza contrafacerii si pirateriei. 

Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica estimeaza ca in 2005, pierderile datorate comertului cu produse contrafacute si piratate se ridica pana la 200 de miliarde de dolari (nu au fost luate in calcul produsele piratate fara scopuri comerciale si nici produsele piratate distribuite pe internet). 

Ce acopera ACTA?

Bucuri contrafacute si incalcarea drepturilor de autor pe internet.

Cine participa la ACTA?

ACTA a fost negociat intre UE si statele sale membre, SUA, Australia, Canada, Japonia, Mexic, Maroc, Noua Zeelanda, Singapore, Coreea de Sud si Elvetia. Odata ce acordul intra in vigoare, orice membru al Organizatiei Mondiale a Comertului poate adera. 

De ce este controversat?

Exista temeri ca acordul ar favoriza interesele marilor companii in detrimentul drepturilor cetatenilor. Punerea in aplicare a acordului pe internet este vazuta ca o amenintare la viata privata si drepturile omului. Negocierile au fost denuntate de grupuri ale societatii civile ca fiind lipsite de transparenta si pentru ca nu au inclus tarile in curs de dezvoltare. 

Ce tari au semnat deja ACTA? 

Toate statele UE cu exceptia Ciprului, Estoniei, Slovaciei, Germaniei si Olandei - SUA, Australia, Canada, Japonia, Mexic, Maroc, Noua Zeelanda, Singapore, Coreea de Sud si Elvetia.

De ce este crucial rolul Parlamentului European?

ACTA nu poate intra in vigoare fara acordul Parlamentului European. Dupa Tratatul de la Lisabona, Parlamentul are dreptul de veto asupra majoritatii acordurilor internationale incheiate de UE. 

Care sunt optiunile Parlamentului European? 

Parlamentul European nu poate schimba acordul, avand doar puterea de a-l aproba sau respinge. Deoarece nu exista termen limita pentru decizia asupra acordului, Parlamentul European ar putea sa o amane la infinit - lucru ce ar impiedica intrarea in vigoare a ACTA. 

Pe 22 februarie 2012, Comisia Europeana a anuntat ca va trimite ACTA la Curtea de Justitie a UE. Parlamentul European va astepta concluziile Curtii inainte sa traga concluzii. Intre timp, va examina, insa, acordul.

Cum va lua decizia Parlamentul European? 

Parlamentul European se angajeaza sa deruleze procedura de decizie asupra ACTA in public si incurajeaza oamenii sa participe consultand documentele sau urmarind reuniunile - care sunt transmise in majoritate in direct pe site-ul Parlamentului. 

Activitatea preliminara se va desfasura in comisii. Comisia pentru comert international este responsabila si va recomanda aprobarea sau respingerea acordului in plen. Comisia l-a ales pe David Martin (Grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European, Regatul Unit) pentru a redacta pozitia Parlamentului European. 

Alte patru comisii vor prezenta opinii asupra ACTA: comisia pentru industrie, cercetare si energie, comisia pentru afaceri juridice, comisia pentru libertati civile, justitie si afaceri interne si comisia pentru dezvoltare. 

Acestea vor petrece cateva luni discutand cu partile interesate pentru a putea lua o decizie bazata pe cunostintele si expertiza acestora. Majoritatea reuniunilor vor fi transmise in direct pe site-ul Parlamentului. 

Recomandarea pentru plen va fi facuta publica imediat ce va fi disponibila. Votul in plen, programat pentru iunie, va fi transmis in direct.

Ce a spus Parlamentul European pana acum despre ACTA?

Pana acum, Parlamentul European a aprobat trei rezolutii:

pe 11 martie 2009, Parlamentul European a cerut Comisiei Europene sa faca publice imediat documentele legate de negocierile internationale privind ACTA;
pe 10 martie 2010, deputatii europeni si-au exprimat ingrijorarea in legatura cu lipsa transparentei in negocierile ACTA;
pe 24 noiembrie 2011, Parlamentul European saluta ACTA ca un pas in directia cea buna si cere Comisiei Europene sa confirme ca acordul nu va avea impact asupra libertatilor de baza si legislatiei existente.

Ce se intampla daca Parlamentul European voteaza pentru? 

Cipru, Estonia, Slovacia, Germania si Olanda vor trebui sa semneze acordul si toate statele membre vor trebui sa-l ratifice (plus cel putin cinci state din afara UE), inainte ca acesta sa poata intra in vigoare. 

Ce se intampla daca Parlamentul European respinge acordul?

ACTA nu va putea intra in vigoare in UE. Acordul nu este posibil fara aprobarea Parlamentului European. Cu toate acestea, daca cele sase state din afara UE vor ratifica acordul, acesta va intra in vigoare in acestea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu