joi, 18 iulie 2013

[SPECIAL] Despre hamsteri

Ingrijirea este foarte importanta cand vorbim de bunastarea animalului de casa. Animalele de mici dimensiuni, precum hamsterul, trebuie sa se obisnuiasca sa fie tinute in mana si ingrijite, de la o varsta frageda. Indicat este sa incepeti cu reprize scurte de ingrijire si sa le mariti durata treptat, pana cand animalul va sta linistit atunci cand il periati. Aceasta este o ocazie buna de a verifica si daca micutul are diverse probleme ale pielii, ca umflaturi sau iritatii. De asemenea, puteti inspecta si ochii, urechile, gura, nasul, labutele si unghiile animalului atunci cand acesta va sta linistit in mainile dumneavoastra.

Trebuie sa va asigurati ca nu provocati animalutului disconfort atunci cand ii controlati dintii sau unghiile pentru mai mult timp. Daca dintii patrupedului sunt prea mari atunci acesta nu va mai putea manca si va deveni infometat. Cea mai buna varianta, in cazul companionilor de mici dimensiuni, ar fi o vizita la doctorul veterinar pentru taierea dintilor si a unghiilor. Fata de alte animale de mici dimensiuni, ca iepurii sau porcusorii de Guinea, hamsterii nu au nevoie sa le fie taiate unghiile in mod regulat. Majoritatea hamsterilor isi rod unghiile pentru a le tine scurte. Chiar daca unghiile hamsterului pot fi destul de ascutite, acesta nu va poate zgaria daca il tineti cum trebuie in mana. Totusi, unghiile acestui animalut se pot intepeni in podeaua unei custi de sarma sau intr-un covor, asa ca incercati sa depistati cand unghile devin prea lungi.




Hamsterii se spala singuri, la fel ca pisicile. Isi vor linge picioarele si labutele si isi vor verifica blana. Nu este deloc nevoie sa facem baie acestor rozatoare. De fapt, nu exista niste cerinte speciale pentru ingrijirea acestor patrupede. Rasele cu par lung, in schimb, vor avea nevoie cateodata sa le fie indepartate mici impuritati din blana. Pentru aceasta sarcina puteti folosi o periuta de dinti moale.

Unele varietati de hamster prefera baile de nisip. Pe piata se gaseste un nisip special pentru aceste animale, la fel de bun si pentru chinchilla (nu folositi nisip normal si cu atat mai putin din cel luat din curte sau din preajma vreunei constructii, pentru ca poate afecta sanatatea animalului). Hamsterii se vor invarti prin acest nisip pentru a indeparta orice mizerie din blana. Folositi un vas destul de mare pentru ca hamsterul sa aiba loc sa se miste iar nivelul nisipului trebuie sa fie de aproximativ 1.3 cm. Daca vasul nu este destul de inalt (cam 5 cm) atunci o mare parte din nisip se va imprastia in jur. Lasati animalutul sa se "scalde" cat doreste, o data pe saptamana, si inlocuiti nisipul dupa doua sau trei folosiri.

Hamsterul are grija de propriile urechi destul de eficient insa exista semne care ar putea indica o afectiune si nevoia ca dumneavoastra sa luati masuri. Daca observati ca animalutul se scarpina excesiv in zona urechilor sau acestea sunt rosii si inflamate trebuie sa mergeti cu hamsterul la doctorul veterinar.
Un animal mic care este batran sau supraponderal nu mai reuseste sa se ingrijeasca singur cum trebuie. Totusi, ii place sa fie curat, asa ca incercati sa stabiliti o rutina a ingrijirii si respectati-o toata viata animalutului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu